Bruksizm Nedir?
Uyandığınızda başınız mı ağrıyor ve yorgun yüz kaslarıyla mı uyanıyorsunuz ya da gün boyunca çene - kulak ağrısı mı yaşıyorsunuz?
Geceleri istemeden dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz.
Bruksizm ya da diş sıkma, genellikle stresli veya üzüntülü bir dönem sırasında başlayan, çoğunlukla kişi fark etmeden devam eden ve toplumda oldukça yaygın bir durumdur.
Diş sıkmak, dişlerde çatlama, kırılma ya da zamanla minede aşınma, önceki restorasyonlarda (dolgular, kaplamalar) kırılma veya gevşeme gibi çeşitli diş sorunlarının yanı sıra uzun dönemde çene eklemi rahatsızlıklarına da neden olabilir.
Bazı diş problemlerinizin kaynağı dişlerin sıkılması olabilir, bu nedenle şu belirtilere karşı dikkatli olmanız önerilir:
- Sabahları baş ağrısı
- Çene veya yüz kaslarında ağrı
- Kulak bölgesine yayılan ağrı
- Boyun ağrısı
- Sabahları kalkınca ağız açmada güçlük
- Dişlerde çatlama veya kırılma
- Dişlerde hassasiyet veya sallanma
Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?
Diş sıkma problemi bir şekilde başlar ve alışkanlık haline gelir, kişi çoğunlukla geceleri olma üzere gündüzleri de çalışırken ya da stresli durumlarda diş sıkmaya devam eder. Diş sıkmanın tedavisinde önemli olan bu alışkanlığın kırılabilmesidir. Diş sıkmanın şiddetine göre birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Rutininizi değiştirmeden önce daima diş hekiminize danışın ve onun diş gıcırdatma tedavisiyle ilgili size vereceği tavsiyelere uyun.
Stresi azaltın.
Diş sıkma rahatsızlığının önde gelen nedenlerinden birisi strestir. Yaşamınızdaki stresi azaltarak, dişlerinizin üzerindeki baskıyı da azaltın. Hepimizin hayatı artık yeterince stresli, bu stresle başa çıkabilmek için yoga - meditasyon gibi basit yöntemler ya da uzman bir psikolojik danışmandan yardım alabilirsiniz. Diş sıkma alışkanlığınızın tedavisinde stresi kontrol etmek ve azaltmak çok önemli bir etkendir.
Gece Plağı
Gece plakları diş sıkma alışkanlıklarını kırmak için başvurulan en temel yöntemdir. Size özel hazırlanan genellikle üst çeneye takılan şeffaf plaklardır. Hastalar bu plakları geceleri ve eğer diş sıktıklarını hissediyorlarsa gündüzleri de takmalılar bu alışkanlığın kırılmasında birinci öncelik plaklardır.
Botox
Yalnızca gece plağı ile bu alışkanlıklar kırılamıyor ya da uzun süreli ve şiddetli diş sıkmaya bağlı olarak kişinin çiğneme kasları çok güçlenmişse, bu kasların zayıflatılması için Masseter Botox’u uygulanabilir. Basit ve ağrısız bir yöntemdir. Diş sıkma alışkanlığının kırılmasında çok etkilidir.
Yanlış hizalanmış dişleri düzeltin.
Ortodontik olarak problemli yani dişlerinde çapraşıklıklar olan kişilerde bu durum diş sıkma problemi ile birleştiğinde ciddi çene eklemi sorunlarına neden olabilmektedir.D iş hekiminiz kapanışınızı ve dişlerinizin sıralanışını düzeltmek için size diş teli (braket) veya başka bir ortodonti yöntemi önerebilir. Eğer bruksizm, dişlerinizi çiğneme problemine neden olacak kadar aşındırdı ise, diş hekiminiz kuron veya kaplama gibi rekonstrüktif tedavi yöntemleriyle dişlerinizin hizalanmasını düzeltebilir.
Kafein ve alkolden uzak durun.
Akşam yemeğinden sonra kafein, kahve, çay, gazlı içecek veya çikolata gibi uyarıcı maddeler tüketmek uyku kalitenizi etkileyebilir, bu nedenle uyurken dişlerinizi sıkmanıza neden olabilir. Vücudunuzu ve zihninizi dinlendirmek ve dişlerinizi sıkmanızı önlemek için diş hekiminiz, yatmadan önce size bu tür uyarıcı maddelerden kaçınmanızı önerebilir. Alkolün uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediği zaten bilinmektedir, dolayısıyla geceleri dişlerinizi sıkıyorsanız geceleri alkol kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.