Hassas Dişlerin Nedeni Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Hassas dişlerin sinir bozucu olabileceğini biliyoruz. Ancak iyi haber şu ki, diş hassasiyetini önlemek ve azaltmak için birçok yol var. Bilmeniz gerekenlere bir göz atalım:
Hassas dişlerin sebebi nedir?
Diş hassasiyetinin çeşitli nedenleri vardır. Genellikle aşınmış diş minesinden ya da açıkta kalan diş köklerinden kaynaklansa da aşağıdaki durumlardan da kaynaklanabilir:
Çürük
- Diş eti rahatsızlıkları
- Diş eti çekilmesi nedeniyle açığa çıkan diş kökleri
- Diş dokularındaki kırık ve çatlaklar
- Yakın zamanda yapılan dolgu veya beyazlatma gibi işlemler
Diş hassasiyetine neyin sebep olduğundan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz. Diş hekiminiz altta yatan nedenleri belirleyebilir, size tavsiyelerde bulunabilir ve tedavi önerebilir.
Hassas dişlerle nasıl başa çıkılır?
Diş fırçalama, yanlış yöntemlerle ve sert bir şekilde diş fırçalama diş etlerine ve diş dokularına zarar vererek hassasiyet yaşamanıza neden olabilir. Aynı şekilde size size uygun olmayan bir düş fırçası kullanımı da hassasiyet oluşumunda etkilidir. Böyle bir durumda diş hekminize danışarak sizin için en uygun diş fırçası ve doğru fırçalama tekniği hakkında bilgi alabilirsiniz.
Florür, diş hekiminiz gerekli görür ise hassas dişlerinizi korunmak için florürlü jel, yıkama veya cila uygulayabilir.
Desentiziter ajanlar, diş hassasiyetiniz açıkta kalan kök yüzeylerinden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz ağrıya sebep olan bu bölgeleri kapatmak için bu gibi özel ajanları uygulayabilir.
Diş eti çekilmesi, diş eti hassasiyetinin nedeni diş eti dokusu kaybı ise, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Uzmanı) doktorunuz diş eti kaybı olan bu bölgelere diş eti grefti uygulayarak kök yüzeylerinin kapatılmasını ve estetiğin yeniden kazanılmasını sağlayabilir.
Kök kanal tedavisi, ciddi, uzun süreli hassasiyetlerde ilgili dişin kök kanal tedavisi en etkili seçenek olabilir.