Image

Çocukların dişleri neden çürür?

Tüm ebeveynler çocuklarının güçlü, sağlıklı dişlere sahip olmasını ister. Ancak çocuklarda çürükler daha yaygındır. Çünkü süt dişlerindeki mine, yetişkin dişlerdeki mineden daha zayıftır.

Çürüklerin nasıl oluştuğuna ve çocuklarınızın dişlerini korumak için neler yapabileceğinize göz atın.

Çürüğe ne sebep olur?

Çocuğunuzun ağzındaki bakteriler diş yüzeylerini kaplayan, plak adı verilen yapışkan bir madde oluşturur. Yeterli diş fırçalama sağlanmaz ve bu plak temizlenmez ise çocuğunuz yemek yedikçe plaktaki bakteriler asit oluşturur. Bu asit ise sert diş minesini aşındırarak çürüklere neden olur.

Belirtiler nelerdir?

Çocuğunuzda diş hassasiyeti, ağrı ve ağız kokusu varsa dişlerinde çürük olabilir. Çürüğü bazen tebeşirimsi beyaz bir yama veya dişin koyu lekesi olarak görebilirsiniz. Her iki durumda da Çocuk Diş Hekimini Uzmanınıza danışmalısınız

Çocuklarda diş çürüğünün önlenmesi

En iyi yaklaşım, iyi bir ağız bakımı ve sağlıklı beslenmenin bir karışımıdır. Şekerli ve nişastalı gıdalar ile asitli içecekler, plaktaki bakterileri beslediğinden çocuğunuzun beslenmesine dikkat etmelisiniz. Fakat sadece 'kötü şeyleri' kesmek yeterli değildir; sebze ve meyve gibi besin açısından daha zengin gıdaları tanıtmak aslında çocuğunuzun tükürüğünü mineralleştirir. Bu, plaktan kaynaklanan hasarı geri döndürmeye yardımcı olur.

Ağız bakımını günlük rutinin bir parçası haline getirmek

Doğru ağız bakımı çok önemlidir. Yaygın inanışın aksine, süt dişleri çocuklarınızın kalıcı dişlerini etkiler. Bakteriler, hem altta gelişen azı dişlerine, hem de ebeveynden çocuğa aktarabilirler. Bu nedenle, ilk dişlerinin çıkmasından itibaren çocuğunuzun dişlerini fırçalamaya başlamanız gerekir. Kendi dişlerini fırçalamaya başladıklarında, yedi yaşına gelene kadar onları denetlemelisiniz.

Şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Yemeklerden sonra bol su içirin.
  • Dişlerini günde iki kez, en az iki dakika fırçalayın.

Her dişin her yüzeyini ağzına rahatça oturan bir diş fırçası kullanarak fırçalayın. Bir çok markanın çocuklara özel diş fırçaları mevcuttur, özellikle çocuklar için tasarlanmıştır. Diş fırçaları iki üç ayda bir değiştirilmelidir.

Düzenli kontrol, çocuğunuzu ilk dişlerinin sürmesinden itibaren bir Pedodonti(Çocuk Diş Hekimi) uzmanına düzenli olarak kontrole götürerek oluşabilecek çürük ve diğer problemlerin önlenmesi veya büyümeden tedavi edilmesini sağlayın.

Çocuklarınıza iyi diş temizleme alışkanlığı kazandırırsanız, dişlerine ve diş etlerine iyi bakabilirler. Diş çürümesini erkenden önlerler, böylece uzun yıllar boyunca daha sağlıklı ve mutlu gülümsemelere sahip olurlar.


Diğer Yazılar